
About
ViltLab
Sinds 2015 is ViltLab mijn ontwerp- & adviesstudio. Met een basis van wol ontwerp en maak ik vanuit mijn werkplaats in Haarlem eigen collecties en werk ik in opdracht. ViltLab maakt o.a. kussens, wandkleden, viltpanelen, kunstwerken en objecten.
ViltLab: een laboratorium is een ruimte voor onderzoek, geschikt om proeven en experimenten in uit te voeren. Letterlijk is een laboratorium een werkplaats. In mijn werkplaats neem ik schapenvacht en wol als uitgangspunt om mee te experimenteren. Het resultaat is een vilten lap met oneindig veel toepassingen en mogelijkheden.
Daarnaast geef ik trainingen en masterclasses en adviseer en inspireer ik op het gebied van interieur, mode, textiel, personal styling en shopping.
Ik werk enthousiasmerend, laat mogelijkheden zien en kan sturing geven. Met een goed besef van wat er speelt op gebied van design ben ik altijd op zoek naar chemie. Ook daarom de naam ViltLab – laboratorium.
“Experimenteer, laat los wat je weet, laat je verrassen, blijf bij jezelf en creëer jouw werkelijkheid!”
Claudia
“Never forget your beginner’s spirit”
Ontwerper Claudia Lammertink-Gulikers is in 2001 afgestudeerd aan De Hogeschool voor de Kunsten / ArtEZ in Arnhem (Modevormgeving). Zij heeft gewerkt als fashiondesigner bij Turnover, senior designer bij Marlies Dekkers en designmanager bij Imps&Elfs.
Bij deze gerenommeerde Nederlandse modemerken heeft ze in de periode 2001 – 2013 prachtige collecties – die over de hele wereld verkocht worden – mogen ontwerpen en begeleiden. Hierbij heeft Claudia veel materialenkennis opgedaan, een scherp oog voor detail ontwikkeld en geleerd te werken op topniveau.
Dit heeft een schat aan ervaring opgeleverd op het gebied van allerlei creatieve processen.
Na deze periode is ze op zoek gegaan naar haar eigen roots. Claudia wilde weer met haar eigen handen werken om op deze manier een hernieuwde liefde te voelen voor het product. Deze zoektocht, in combinatie met haar passie voor ambacht heeft haar bij het vilten gebracht. Na een tijd als activiteitenbegeleider te hebben gewerkt op creatieve werkplaatsen met GGZ-patiënten en mensen met een verstandelijke beperking werd duidelijk dat het lesgeven, begeleiden en stimuleren van mensen haar erg veel voldoening geeft.
In 2015 is Claudia als zelfstandig creatief ondernemer gestart, en koos ze ervoor om een carrière-switch te maken naar vilt-ontwerper. Niet alleen om haar eigen producten te gaan ontwikkelen, maar ook om anderen in hun ontwerpproces te coachen en te stimuleren.
Ze volgde diverse felt-masterclasses bij gerenommeerde internationale textiel- en vilt-ontwerpers zoals Beatrice Waanders/The Soft World, Maria Frieze, Andrea Graham, Ellen van der Wiel/Feltgood en Irene van der Wolft/Kunstwolf. Dit inspireerde haar nog meer om met wol te gaan werken en de eindeloze mogelijkheden van het materiaal te onderzoeken.
“Het voelen veranderen van het materiaal onder mijn vingers, het nooit zeker weten wat het resultaat gaat zijn en je intuïtieve kant benaderen, geeft mij goede energie en levert een bijzondere spanningsboog op. Het willen samenstellen en combineren van stoffen geeft mij de mogelijkheid om met diverse materialen te kunnen werken: van ruwe wol van bijzondere schapensoorten tot de fijne grafische dessinbenadering met merino of alpaca. Maar ook het ruimtelijk kunnen werken in combinatie met het vlakke werk versterkt elkaar enorm.
De tegenstelling tussen fijngevoeligheid en robuustheid vind ik heerlijk om mee te werken. Het willen sturen van het toeval, kijken naar wat je werk je brengt en daarop verder borduren drijft mij.
Juist deze contrasten geven mijn werk diepgang. wat allemaal kan met dit fantastische materiaal levert eindeloos veel invalshoeken op.”
De natuur, met haar onvoorspelbaarheid, kracht en duistere kant, en de drijfveren van de menselijke geest zijn mijn grootste inspiratiebronnen. Het is mijn wens om dit vanuit je hart en intuitie in een creatie om te zetten.”

